U suradnji s DHK Herceg Bosne objavljena je jedanaesta knjiga Vlatka Majića, »Vinožito«

2020. godina obilježena je mnogim izvanrednim okolnostima poput pandemije uzrokovane virusom COVID-19 koja je uzdrmala našu državu i svakodnevni život, ali i cijeli svijet. Uz sve to dogodio se i veliki potres koji je za sobom ostavio mnogo ruševina u Zagrebu. Zbog takvih događanja ljudska svakodnevica, a s njome i naši poslovi, na trenutke su morali stati ili se u mnogočemu promijeniti kako bi se nesmetano odvijali dalje u ovim neobičnim okolnostima.

Sve te anomalije ipak nisu u potpunosti zaustavile normalan tijek života. Unatoč njima, trud i rad iznjedrio je plodne i lijepe suradnje. Jedna od njih svakako je i objava knjige »Vinožito« renomiranog književnika Vlatka Majića. Ukoričenje ovog vrijednog djela realizirano je u suradnji naklade Das Wort s Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne te je tako Majićeva jedanaesta knjiga ugledala svjetlo dana.

Njezin sadržaj prikazuje dosadašnje autorovo iskustvo pjesničkog stvaralaštva popraćeno evaluacijom više književnih kritičara njegove poetike koji su, proniknuvši u njezinu srž, obilježja i dosege, pozicionirali autora vrlo visoko u korpusu suvremenih hrvatskih pjesnika kako u svom osvrtu navodi Novi list. Neobična posebnost stvaralaštva, nadalje, svakako je povezivanje iskustva života na otoku Pagu gdje autor trenutno živi i radi s Hercegovinom u kojoj je rođen i odrastao.

Ovaj književnik profesor je hrvatskog jezika i književnosti. Radio je u osnovnoj i srednjoj školi u Zagrebu, Pagu (gdje je više godina bio i ravnatelj Osnovne škole Jurja Dalmatinca) i u Zadru. Posljednjih je godina ravnatelj Gradske knjižnice u Pagu. Piše poeziju, prozu, igrokaze i pjesme za djecu te književnokritičke tekstove. Nerijetko predstavlja druge autore i knjige te likovne umjetnike.

Do sada je objavio knjige pjesama »Glazba češlja« (1982.), »Pjevač pod zemljom«, »Kairos«, »Jezičak«, »Najviše je plave boje«, »Kad srce brodi/Che navighi il cuore«, »Vrijeme soli« (pjesme u prozi/proza), »Krila pod vodom«. »Kad srce brodi/Che navighi il cuore« (2017. objavljena je kao pjesničko-grafička mapa u izmijenjenom izdanju na talijanskom jeziku u prepjevu Joje Ricova). U knjizi »Obeščašćivač« (2017.), označenoj »kaočasopis« objavio je priče, pjesme, putopise, osvrte, recenzije i razgovore.

Pjesme su mu prevođene na talijanski, engleski, njemački, francuski i slovenski jezik. Za svoju je poeziju i prozu nagrađivan, a zastupljen je u čitankama i antologijama u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini.

Član je Matice hrvatske (aktualni je predsjednik njezina ogranka u Pagu), Udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne u Mostaru te Društva hrvatskih književnika u Zagrebu. Odnedavno je i predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika u Zadru.

Više o svemu pogledajte u članku Novog lista sa čijeg portala je sadržaj djelomično preuzet: https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/knjizevnost/izbor-poetskih-zapisa-i-kritickih-promisljanja/?meta_refresh=true

Fotografija preuzeta: https://www.novilist.hr/

OBAVIJEST autorima Bosne i Hercegovine o OSNIVANJU BOSANSKOHERCEGOVAČKE BIBLIOTEKE pri nakladi Das Wort i o mogućnosti javljanja na suradnju

17. studenoga 2020.

Osvrt - Književna večer u Gradskoj knjižnici Orahovica

17. studenoga 2020.