U MJESECU HRVATSKE KNJIGE 2019. predstavljen Zbornik radova pjesnika Brodsko-posavske županije, naziva “Verba marsonica”, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

U MJESECU HRVATSKE KNJIGE 2019. predstavljen Zbornik radova pjesnika Brodsko-posavske županije, naziva “Verba marsonica”, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

15. studenog 2019. godine, s početkom u 18 sati, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, publici je predstavljena knjiga Verba marsonica. Zbornik je to pjesničkih radova autora koji na ovim prostorima stvaraju već dugi niz godina, a nastao je u aranžmanu naklade Das Wort, pod uredničkom palicom mlade književnice Marije Mišić, mag. theol., koja je s pjesnicima dugo surađivala uređujući i vodeći književnu radioemisiju pod istim imenom u eteru Radija 92, uz tehničku podršku gospodina Tomislava Golla.

Susret su uz tamburicu pjesmom otvorili Veseli šokci, muška pjevačka skupina, a voditeljica književnog susreta bila je gospođa Renata Panić Jurjević, pjesnikinja zastupljena u brojnim hrvatskim i međunarodnim pjesničkim zbirkama i antologijama te aktivna članica književno-likovnih društava Berislavić i Rešetari.

U uvodnom dijelu svim prisutnima obratila se gospođa Ružica Bobovečki, prof., ravnateljica slavonskobrodske Gradske knjižnice naglašavajući kako je ovaj predivan književni susret šećer na kraju književne manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2019. jer se inače ono najbolje čuva za kraj. Istaknula je kako je radosna kada vidi koliku živost Brodsko-posavska županija posjeduje kroz svoje pjesnike i njihove stihove te da će i ovaj zbornik, za koji vjeruje da će nagodinu dobiti i svoj nastavak kroz mnoge mlade autore, svakako pridonijeti bogatstvu knjižnične građe u vidu zavičajne zbirke.

Prisutnima se zatim obratila i Marija Mišić, mag. theol., direktorica naklade Das Wort, govoreći o tome kako je i zašto ova knjiga nastala te se na samom kraju zahvalila svim suradnicima. Najprije Radiju 92 i gospodinu Gollu s kojima je emisiju priređivala, zatim pjesnicima, Gradskoj knjižnici, ali i svom timu u izdavaštvu, zaključujući kako su naposljetku odradili dobar posao jer su plodovi truda i rada mnogostruki.

Svoj osvrt na pjesništvo našeg podneblja u posljednjih dvadeset godina dao je gospodin Tomislav Goll, osnivač Radija 92, glazbeni urednik i nezavisni novinar, koji je preko trideset godina aktivan u brojnim kulturno-umjetničkim organizacijama, napose onim koje se bave osobama s invaliditetom. Osim na bogatu povijest pjesničkog stvaralaštva osvrnuo se i na vlastitu suradnju s nakladom Das Wort i pjesnicima u području književnosti ističući kako je predstavljena knjiga Verba marsonica uistinu lijep događaj i da će suradnju drage volje nastaviti i dalje uz mogućnost novih ideja za koje su uvijek otvoreni.

Publika je zatim uživala u stihovima koje su čitali pjesnici popraćeni tihim zvucima gitare posebnog gosta susreta, kantautora gospodina Zorana Tomca koji je svom glazbenom opusu kroz godine rada pridodao i mnoge uglazbljene stihove zavičajnih pjesnika. Prigodom promocije moglo se čuti i njegovu izvedbu. Među brojnim pjesničkim imenima bila je gospođa Nedjeljka Andrić-Novinc brodskoj publici dobro poznata. Pjesnikinja je i kantautorica. Svoju poeziju, prozu, članke, recitale i intervjue objavljuje u tjednim i mjesečnim vjerskim glasilima, godišnjacima, biltenima, vjesnicima, glasnicima, književnim revijama i u zbornicima književnih recitala, susreta i festivala duhovne i domoljubne tematike. Objavila je jednu zajedničku zbirku poezije s još jednom autoricom Ostavljeni trag i dvije samostalne knjige poezije: Gdje je blago, U otkucaju srca mog, te zbirku poezije U zaborav ja vas ne dam i na nosaču zvuka.  Na recitalu Srce Isusa i Marije u Gornjoj Stubici dobitnica je 1. nagrade za pjesmu Zlatni križić, 2014. godine. Dobitnica je i 1. nagrade za monodramu Na izvoru (2016.), te 3. nagrade za mnodramu Gora preobraženja  – putovnica za Nebo (2017.) na Natječaju hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić u Križevcima. Kao kantautorica sudjelovala na Božićnim koncertima FAB-a i  na festivalima duhovnih skladbi (Pmifest 2010., Voćin i Odžak, 2011., te Krapinafest 2014. (O, sveti nebesniče) i 2015. (Tu je blago). Pjesmom Spomen zahvalni osvojila 4. mjesto na Festivalu domoljubne poezije Pjesmom protiv zaborava u Vukovaru 2015.g. Za književne radove primila mnoga priznanja i pohvale. Gospodin Joza Bebrinski također je zborniku dao vlastiti obol. Stalni je gost pokrajiskih susreta “LIRE NAIVE” naših vojvođanskih Hrvata, šokaca, bunjevaca u čijem zborniku izlaze i njegove pjesme. Udruga ZANATLIJA IZ ĆEPINA je izdala šest pjesama  Joze Bebrinskog u svojoj knjizi Na slavonskom putu. Do sada je objavio oko 250 pjesama i 50 crtica što u svojim knjigama, što u raznim zbornicina u Hrvatskoj i susjednoj Vojvodini. Sudionik je brojnih manifestacija i pjesničkih susreta, snimatelj je i dopisnik Etno portala, nezavisnog medija, zajednice za promicanje i očuvanje zavičajno tradicijske kulture i običaja. Tu su zatim i brojni drugi pjesnici koje nažalost nije moguće predstaviti sve pojedinačno, ali su svojim stihovima zapisanim između korica ove knjige dali mnogo i ostavili trajan spomenik trenutnoj književnoj baštini.

Na samom kraju književnog susreta svi prisutni uživali su u zvucima tamburice i uz neformalno druženje se počastili u predvorju knjižnice.

Fotografije: Joza Bebrinski / Krilo slavonsko

U MJESECU HRVATSKE KNJIGE 2019. Željko Ružić je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Gunja publici predstavio svoju novu knjigu, kratki roman naziva "Djevoka riđe kose"

18. studenoga 2019.

JAVNI POZIV autorima Brodsko-posavske županije za SUDJELOVANJE U DRUGOM IZDANJU ZBORNIKA "Verba marsonica" ZA 2020. GODINU

18. studenoga 2019.