Intervju s mladom književnicom Glotić Delić

Merima Glotić Delić književnica je rodom iz Srebrenika, u Bosni i Hercegovini, s trenutnom adresom u Sloveniji. Svoja dva književna djela objavljuje u hrvatskoj nakladi.
  • Srdačan pozdrav, gospođo Merima, u ime cijele redakcije nakladničke kuće Das Wort, Slavonski Brod. Hvala Vam što ste izdvojili vremena za ovaj razgovor. Dobro nam došli! Hvala na pozivu, uvijek je zadovoljstvo razgovarati s vama i ostalim  članovima nakladničke kuće Das Wort.
  • Biste li za početak rekli nekoliko rečenica o sebi i tako se našim čitateljima predstavili? Tko ste, odakle dolazite, što radite…? Ja sam Merima Delić, iz Srebrenika sam, trenutno u inostranstvu kao i znatan broj ljudi s Balkana. Po struci sam diplomirani pravnik, trenutno na postdiplomskom studiju.
  • Svima je već poznato da se, između ostalog, bavite i pisanjem. Kada ste prvi puta napisali nešto ili, da tako kažem, osjetili potrebu da uopće pišete, da se izrazite perom? Kako je Vaše književno putovanje započelo? Želja za ispisivanjem se javila prije desetak godina, kada su počeli radovi na mom prvom djelu. Na pisanje gledam kao na neodvojivi dio mene jer pisanje predstavlja moj najveći odušak.
  • Što ste do sada napisali i kako ste se odlučili za određeni književni žanr? Da preformuliram pitanje, što biste nam rekli, zašto ste napisali i pišete baš romane, a ne primjerice putopise? Do sada imam dva objavljena djela, romane kako ste već naveli. Odluka za pisanjem romana je nastala spontano jer svi tekstovi koje sam pisala, prema svojoj širini i sveobuhvatnosti života, mogli su se posložiti jedino u roman. Tijekom pisanja najveći akcenat stavljam na psihologiju, moral, duhovnost i socijalnost jer to smatram bitnim stavkama za život čovjeka bez kojih čovjek ne može funkcionirati i koje su veoma narušene u ovom dobu robotike.
  • Recite nam što smatrate najbitnijim, to jest, što biste naglasili, a što izdvojili kao naputak svojim čitateljima vezano uz svoj roman Plamen? Plamen je moj roman prvijenac gdje sam potencirala ljudsku volju i želju za progresom kroz sagledavanje životnih nepravdi i prepreka kroz oči mlađe osobe.
  • Je li Vaš drugi roman naziva Muk i zov nastavak prvog ili je sasvim zasebno djelo? Recite nam malo više o njemu. Kada je nastao, kako, zašto i slično? Roman Muk i zov nije nastavak prvog romana, to je zaseban roman koji je nastao tijekom veoma važnih odluka koje sam donosila i ostvarivala u svom privatnom životu. Roman sam napisala 2016. godine, a objavljen je 2017. godine. Povod za pisanje romana Muk i zov je bio također potreba za ispisivanjem, ali sam željela podsjetiti čitateljstvo da su ljudske potrebe, misli i djelovanja uvijek iste bilo da se radnja događa u doba između dva svjetska rata, koje je i bilo vrijeme radnje romana, ili je to bilo ovo sadašnje trenutno doba. Svoje tišine između muka i zova ne treba nikada zanijekati niti ih gledati kao nešto prevaziđeno. To je osnovni motiv za pisanje tog romana.
  • I za kraj, gospođo Merima, možemo li očekivati Vaše novo izdanje u skoroj budućnosti ili ćemo se morati još malo strpiti? Svakako da stoji još napisanih djela u mojim ladicama, koja čekaju na korigiranje i objavljivanje.
  • To je, naravno, lijepa vijest! Radujemo se Vašim novim naslovima i želimo Vam sreću i uspjeh u daljnjem književnom radu!

BUDITE NAŠI GOSTI - U "Mjesecu hrvatske knjige 2019." održava se promocija pjesmozbirke "Kasne duge", autora Ivana Marinkića, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Gunja

17. listopada 2019.

Upriličen književni susret u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku

17. listopada 2019.