Brod dječje književnosti

Brod dječje književnosti

Knjiga O svemu i svačemu dio je projekta Brod dječje književnosti koji na tragu velike dječje spisateljice Ivane Brlić Mažuranić pokreće i provodi književnica Marija Mišić, mag. theol., najprije ispred Udruge Aldo koja je osnovana 20. lipnja 2016. godine kao neprofitna organizacija sa sjedištem u Slavonskom Brodu i koja djeluje unutar područja kulture i umjetnosti, točnije, bavi se književnošću i nakladništvom, a za cilj ima promicati i osnažiti književnost i književne aktivnosti na ovim i okolnim prostorima s posebnim naglaskom na aktiviranje i poticaj mladih autora da se uključe i stvaraju, da pišu i da sudjeluju na književnoj sceni. Nakon pune dvije godine, projekt i dalje aktivno djeluje te nailazi na pozitivan odgovor knjižnica, osnovnih škola i vrtića, ali se nastavlja ispred naklade Das Wort j.d.o.o

Književna tribina Brod dječje književnosti za cilj ima očuvati književnu baštinu grada Slavonskog Broda koju nam je u naslijeđe ostavila poznata spisateljica i književnica Ivana Brlić Mažuranić poznata po brojnim dječjim knjigama. Pristup koji projekt u svojoj namjeri odabire jest objavljivanje i promoviranje dječje književnosti na području našega grada, Slavonskog Broda, naše županije, Brodsko-posavske, ali i mnogo šire. Cilj projekta pod nazivom Brod dječje književnosti jest redovito objavljivati knjige namijenjene djeci i promovirati njihove autore najprije u našem zavičaju, a onda i diljem naše domovine. Promovirajući knjige posjećuje se svaki vrtić i svaku osnovnu školu, također i knjižnice, educirajući djecu o važnosti knjige, čitanja i stvaranja te doprinosi odgoju djece za kulturu knjige. Osim toga, cilj projekta je oživjeti i održati dječju književnost današnjega doba na ovim prostorima jer se sve manje piše djeci i za djecu. Ne dopustimo zato da naša djeca odrastaju na različitim tv-emisijama upitne kvalitete ili na beskonačnim crtanim filmovima. Pokušajmo im pružiti i drukčiji, kvalitetniji svijet – svijet knjige, mašte i mnogih neobičnih likova. Ako i ne uspijemo, barem smo pokušali. Izreka kaže da uz knjigu nikada nisi sam, imaš prijatelja. Pozivamo Vas, dakle, da skupa krenemo, zajedničkim trudom i radom, na veliko putovanje u taj svijet i doprinesemo tako, makar imalo, kulturi i književnosti, pojedincu i čovječanstvu, a što je najvažnije – svojoj djeci. Odgajajmo djecu za prijateljstvo s knjigom i kulturu čitanja za njihovo bolje sutra.

Prva književna tribina Brod dječje književnosti održana je 21. veljače 2017. godine u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, gdje je u suradnji s mjesnom osnovnom školom djeci IV. razreda predstavljena knjiga pjesama namijenjena djeci naziva O svemu i svačemu, slavonskobrodske spisateljice Marije Mišić. Osim knjige, predstavljena je i općenita književnost namijenjena djeci, a govorilo se i o važnosti čitanja i kulturi knjige od najranije dobi. Pričalo se o tome kako nastaju knjige i odakle dolaze. Tribina je održana u interakciji s djecom, kroz razgovor djece s piscem, postavljanje pitanja itd. Druga književna tribina održana je 15. ožujka 2017. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Grigor Vitez“, G. Bogićevci, a treća 21. travnja 2017. godine u sklopu manifestacije „Noć knjige 2017“, u Narodnoj knjižnici i čitaonici Okučani. Četvrta tribina održana je, 25. travnja 2017. godine, u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, prigodom manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Peta tribina održana je u Narodnoj knjižnici i čitaonici Brodski Stupnik, 15. svibnja 2017. godine, prigodom otvorenja novog prostora knjižnice dok je 2. lipnja 2017. godine, šesta književna tribina gostovala u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška povodom „Knjižničnog ljeta“. Sedma tribina održana je u „Mjesecu hrvatske knjige“, 18. listopada 2017. godine, u Gradskoj knjižnici „Mato Lovrak“, Grubišno Polje, osma je održana 23. listopada 2017. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, deveta 27.  listopada 2017. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonica Vinkovci, a deseta 9. studenoga 2017., u Osnovnoj školi „Josipa Kozarca“ u Lipovljanima u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Lipovljani, jedanaesta književna tribina ovog projekta održana je 24. studenog 2017. godine u dječjem vrtiću „Igrom do osmijeha“, Bukovlje, dvanaesta 18. svibnja 2018. godine u Knjižnici Jasenovac, trinaesta tribina održana je u Hrvatskoj čitaonici  Vrpolje, 30. svibnja 2018. godine.

"nOć KnjIGe"

15. ožujka 2019.