Biografija

Author Picture

Srečko Marčeta

Srećko Marčeta, rođen je 27. aprila 1957. godine u Bosanskom Novom, BiH, gdje završava osnovnu i srednju školu. Od malih nogu aktivan u dramskim i recitatorskim sekcijama osnovne i srednje škole. U osnovnoj školi počinje pisati prozu i poeziju. Svoj radni vijek započinje u Zagrebu gdje bolje upoznaje čari scenske igre. U novoosnovanom Domu kulture 1985. ponovo se približava staroj ljubavi - kazalištu, sceni, glumi i lijepoj pisanoj riječi. Zajedno sa drugima otpočinje aktivan rad sa djecom i omladinom u dramskim folklornim i književnim radionicama. Uz rad završava Višu poslovnu školu i nastavlja rad u JU Kulturno obrazovni centar Novi Grad u Novom Gradu.
Osnivač je udruženja „Scena“, od 2009. godine, koja se bavi kazališnom i književnom djelatnošću. Autor je više kazališnih komada koja su igrana u gradovima Bosne i Hercegovine i okruženja. Dobitnik je više značajnih kazališnih priznanja za izvedene predstave i nagrade za najbolji originalni tekst E moj Ćane, ko će sada da me bije, Ja d’rektor, Pomozite da se udam, Povratak Strajila ...
Do sada ima pet objavljenih knjiga i sedam zajedničkih zbirki pjesama.
Njegova autorska djela su i monodrame: Strajilo Grmečlija, Golemo je srce moje, Svukud prođi, a u Bosnu dođi i Priznaj druže stari. Rado su gledane širom bivše Jugoslavije. Učestvovao je tri puta na Internacionalnom festivalu monodrame u Bitoli (Makedonija). Monodramu Strajilo Grmečlija igrao je preko devedeset puta. Idejni je stvaralac Književne kolonije „Rijeka misli“ koja se održava od 2009. godine u Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića. U radu Kolonije do sada je učestvovalo preko dvjesto pisaca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
2016. Udruga Aldo, Slavonski Brod, objavila mu je u Hrvatskoj knjigu pjesama Pjesmarica za djecu.
2018. Udruga Aldo, Slavonski Brod, objavila mu je u Hrvatskoj roman Najteže je stranac biti – Ni tamo ni ovdje.
2019. Das Wort, Slavonski Brod, objavio mu je u Hrvatskoj roman Najteže je stranac biti – I ovdje i tamo.
2020. Das Wort, Slavonski Brod, objavio mu je u Hrvatskoj roman Najteže je stranac biti –Svuda pođi, kući dođi.
2021. Das Wort, Slavonski Brod, objavio mu je u Hrvatskoj knjigu Aleksa u privatizaciji.