Biografija

Milena Jukić Bandić

Milena Jukić Bandić rođena je 1981. godine u Imotskom gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu 2005. godine završila je studij razredne nastave i hrvatskog jezika, a 2014. godine diplomirala je bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
Piše i objavljuje uglavnom za djecu i mlade. Od 2015. godine stalna je suradnica u listovima za djecu Cvitak i Cvrčak koji izlaze u BiH.
Surađivala je na izradi priručnika za nastavu te je urednica brojnih slikovnica kao i više recenzija objavljenih u glasilu Matica hrvatske Motrišta.
Godine 2014. u Zagrebu je objavila svoju prvu slikovnicu Pustolovina pšeničnog zrna, a zatim i slikovnicu Marta i Fran u oblacima (2017.), koja je na dodjeli nagrada „Ovca u kutiji“ na Interliberu uvrštena među pet najboljih hrvatskih slikovnica za 2017. godinu. Uslijedila su dvojezična slikovnica Čarobana plesačica/Magical Dancer (2017.), zbirka pjesama i kratkih priča Nebeski letač (2018.), a u suradnji sa kreativnim kolektivom SMAK, koji djeluje u području interpretacije kulturne i prirodne baštine, objavljena je edukativna slikovnica Panonsko ljeto (2019.).
U 2020. Objavila je slikovnice Marta i Fran na vilinskom tragu te Mali pobjednik/The Little Winner/Msihindi mdogo, prevedeni na svahilij i engleski jezik.
Milena Jukić Bandić članica je HKD Napredak te počasna članica Humanitarne udruge Kolajna ljubavi. Sretno je udana i majka dvoje djece. Živi i radi u Mostaru.