Biografija

Julijana Prculovska Marinkovik

Julijana Prculovska Marinkovik suvremena je makedonska pjesnikinja. Po profesiji je diplomirani pedagog. Još kao učenica sudjelovala je na raznim literarnim manifestacijama i takmičenjima. Ima osvojenu prvu nagradu literarnog stvaralaštva Udruge civilnih invalida rata (Bitola), prvu nagradu na natječaju Omladinskog saveza Makedonije, u povodu dana ekologije. Dobitnica je i četiri prve nagrade na natječaju što ga je raspisalo Osnovno učilište “Braća Miladinovski”, u povodu školskog praznika, prvonagrađena joj je i pjesma u povodu Svjetskog dana knjige koji je raspisao Dom kulture “Ilinden” i Narodna biblioteka “Petre M. Andreevski” u Demir Hisaru. Prva nagrada na televizijskoj emisiji Semejna paleta na Makedonskoj televiziji i niz drugih nagrada i priznanja. Autor je zbirki pjesama Pepelni sništa i Pregratkata na vetrot.

Uvrštena je sa deset svojih pjesama, prevedenih na francuski jezik, u Antologiju balkanskog sublimizma. Njezine pjesme uvrštene su također i u zajedničku zbirku više autora pod nazivom More na dlanu i Valentinovo u Hrvatskoj, u zborniku pjesama Garavi sokak u Srbiji, kao i u zborniku pjesama Izvan dometa u BiH.

Njezina poezija objavljena je i u književnim časopisima Majdan i Stremež, a redovito je prisutna i u čitavom nizu elektronskih časopisa koji prate kulturu, u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. Udata, majka dvoje djece.

2012. UG BAGREM, Gradište, objavila joj je u Hrvatskoj knjigu pjesama “Na nebu kopno”.

2016. Udruga Aldo, Slavonski Brod, objavila joj je u Hrvatskoj dvojezičnu knjigu pjesama
“Apologija ljubavi”/“Апологија на љубовта”.