Biografija

Jasmin Dorić

DORIĆ, JASMIN, bosanskohercegovački pjesnik, pripovjedač i doktor medicine. Obrazovanje
Studij medicine završio je 2016. godine u Tuzli, gdje je završio i dodatnu edukaciju iz porodične medicine, te kroz razne napredne kurseve Balkana usavršavao svoje doktorsko zvanje. Završio je mektebsku teorijsku nastavu i Kiraet u Seoni.
Privatni život i posao
Rođen je 11. 07. 1990. godine u Tuzli. Živi u Seoni kod Srebrenika. Oženjen je i ima jednu kćerku. Dvije godine je bio zaposlen u DZ Čelić, a trenutno radi u Domu zdravlja Srebrenik.
Predsjednik je sindikata doktora u Srebreniku. Poeziju piše od osme godine života, a osim velike ljubavi prema medicini i knjigama, uživa u prirodi i sportskim aktivnostima. Voli da na društvenim mrežama piše tekstove o medicini i realnim problemima života u okruženju.
Ima jednu objavljenu knjigu, zbirku pjesama koju je pisao tokom svog djetinjstva pa do kraja školovanja u teškim životnim okolnostima: „Putevima popločanog cvijeća“ 2017.
Od tada se mnogo aktivnije bavi pisanjem i književnošću što je rezultiralo brojnim nagradama, pohvalama i objavljenim radovima u raznim medijima.
Najveća postignuća
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a neka od njih su:
-Drugo mjesto za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče“ za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu 2018. godine u kategoriji bajramske pjesme, za pjesmu „Džeher“.
-Prva nagrada na 6. međunarodnom festivalu „Mihajlo Kovač“ poezije i proze za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Atomsko
sklonište“, „Biti pjesnik“ i „Pismo iz ludnice“.
-Druga nagrada na 2. međunarodnom festivalu poezije i kratke priče djece i mladih „Živko Stojanovski“, septembar, 2018. godine u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Crni
plašt“, „Stihovi na vodi“ i „Očev krešendo“.
-Prva nagrada na 9. međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Trifun Dimić“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Kapsularne perle duše“, „Razgovor sa mačkom“ i „Čovjek bez nosa“.
-Prva nagrada na 10. međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Vojislav Despotov“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Dalekovidnost“, „U njenom svitnjaku je lijek za tumor“ i „Slike mog života“.
-Druga nagrada na 11. međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Mihal Babinka“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Rođendanski poklon“, „Tačka na zidu“ i „Snovi u jednoj ženi“.
-Prva nagrada na 10. međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Janoš Siveri“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „Anđeo bez krila“, „Prozor u kamenu“ i „Borba s bikovima“.
-Prva nagrada na 10. međunarodnom festivalu poezije i priče za osnovce, srednjoškolce i mlade do 30 godina „Joan Flora“ u kategoriji mladih do 30 godina sa pjesmama „A šta je to ljubav“, „Čelične riječi“ i „Tako tuguje Zvijezda“.
-Dobitnik je posebne pohvale književnog konkursa „Avdo Mujkić 2019“ za pjesmu „DNK“.
-Pjesma „Moj voljeni grade“ je na Javnom pozivu za najbolju rodoljubivu pjesmu Gradske biblioteke Živinice izabrana za najbolju pjesmu u kategoriji Pjesme autora starosti iznad 18 godina.
-Drugo mjesto s pjesmom „Najljepši san“ na humanitarnom pjesničkom konkursu „Bokeškog Foruma“ - „Tivat 2019“ na zadatu temu „Hvala ti“.
-Drugo mjesto na literarnom konkursu za mlade Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na temu „Kocka je opasna igra“.
-Pjesma „Enciklopedija o životinjama“ je na 9. Međunarodnom konkursu časopisa AVLIJA za najbolju neobjavljenu pjesmu u regionu za 2019. godinu na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku osvojila drugo mjesto.
-Prvo mjesto za literarni rad na zadatu temu „Nemoj uništavati ono što ne možeš stvoriti“ na javnom natječaju pod nazivom „Afirmacija pozitivnog razmišljanja“ Javne ustanove Muzej Tešanj 2020.
-Prvo mjesto na petom konkursu za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče“ za najbolju neobjavljenu bajramsku priču i bajramsku pjesmu 2020. godine u kategoriji bajramske pjesme, za pjesmu „Rahatluk“, a na istoimenom takmičenju u kategoriji bajramskih priča u uži izbor je ušla i pohvalu dobila priča „Med od ljubičica“.
-Internacionalni certifikat Bangladesh international literary group za najboljeg pjesnika 08. 05. 2020. za pjesmu „Šesta simfonija“.
-Druga nagrada Udruženja balkanskih umetnika konkursa / natječaja, poezija na zadanu temu „Đurđevdan“ za pjesmu „Pjesnici vole Đurđevdan“.
Njegove priče i pjesme su uvrštene u brojne zbornike i časopise najboljih radova, te je ostvario i niz zapaženih rezultata u brojnim regionalnim takmičenjima, a većina tih pjesama se nalazi u ovoj zbirci.