Biografija

Ivica Odobašić

Ivica Odobašić rođen je 15. 10. 1956. godine u Slavonskom Brodu. Srednju poljoprivrednu školu završio je u Požegi. Danas je umirovljeni časnik HV koji živi u Garčinu, mjestu pored Slavonskog Broda.
Poeziju piše od ’60-ih godina a do sada je izdao dvije samostalne zbirke pjesama: „Sve ovo čekanje“ i „Čuvar poljskih cvjetova“, te tri zajedničke zbirke s više autora pod nazivima: „Idemo ukrasti oružje draga“, „Odmor u vrtu divljeg jorgovana“ i „Treptaj srca“.
Član je Književno likovnog društva - Berislavić iz Slavonskog Broda. Osim pisanja bavi se i slikarstvom te je imao jednu samostalnu izložbu koju je postavio prof. Predrag Gol.
Osvrt na Odobašićevu poeziju napisao je poznati pjesnik, član i predsjednik Matice Hrvatske, Vladimir Rem u Glasu Slavonije 2001. godine pod naslovom: Trojac iz Književno likovnog društva - Berislavić, gdje između ostalog piše:
„Iz mnoštva slavonskobrodske pjesničke produkcije izdvaja se zbirka „Sve ovo čekanje“ Ivice Odobašić koji u svojoj zbirci podijeljenoj u tri ciklusa, od kojih je prema prvoj naslovljena i cijela zbirka, a druga dva su Osmijeh tratinčice i Svjetla i sjene. Ali bez obzira o kojem ciklusu je riječ, nižu se pjesnikove more i strahovi praćeni zavičajnim zvucima i bojama. Usporedimo li ova tri ciklusa primijetit ćemo egzistencijalne dvojbe koje se isprepleću tegobnim obnašanjem vlastitog bitka (Ničega se više ne sjećam / Već odavno / U meni je umrla svaka sjena / Uzdah / i Zalutala suza), pa nastavlja, (Dugo ću hodati ulicama sna / A nitko neće znati / Da tražio sam / Dan u noći / A noć u danu), gdje je tek nespojstvo izvjesno, (U meni nema života / Neko tuđi je ušao u moju krv / i Kopa duboke jame u mom mozgu), a samo poneka sumnja ohrabruje, (Svi ovi dani / Idu u vječno nadanje / Za nešto sutra).“
Odobašić je sudionik mnogih književnih susreta diljem Slavonije, na kojima su izdane i zajedničke zbirke pjesama, „Breznički buket za prijatelja“, „Slavonija sva zlatom vezena“, u desetak zbirki planinarskog društva „Dilj Gora“ iz Slavonskog Broda, „Čarolija“..., i još mnogo drugih.
Recenziju i lekturu za ovu zbirku radile su kao i na prijašnje dvije, prof. Margareta Princip i brodska spisateljica Ruža Vištica.
2017. Udruga ALDO, Slavonski Brod, objavila mu je treću zbirku pjesama „Šareni kamenčići ili moj dom“.