Biografija

Ilija Matić

MATIĆ, ILIJA, rođen je 01. kolovoza 1961. godine u Donjoj Tramošnici kod Gradačca, Bosna i Hercegovina. Školovao se u Donjoj Tramošnici, Gradačcu, Beogradu i Subotici.
Godine 1984. tijekom studija u Subotici intenzivno se zanima za film i kazalište. Surađuje nekoliko godina s mađarskim filmskim kritičarom i kazališnim redateljem Baracijusem Zoltanom. Iz te suradnje objavljuje niz filmskih knjiga: „Hitchcock – Nijemi film“, 1985. „Historija filma – Louis i August Lumière“, 1987., „Historija filma – René Clair“, 1987., „Historija filma – Ernö Metzner“, 1987., „Historija filma – May Irwin“, 1988., „Historija filma – Theodosia Goodman“, 1988. i „Historija filma – Hedy Lamart“, 1988. Iste godine pokreće filmski časopis „Virgina Kids“ čiji je i urednik te osniva i svoju filmsku i kazališnu kuću „Tehno film“ koja surađuje s brojnim kazališnim redateljima na obnovi kulture grada Subotice. U Vojvodini i Subotici tijekom 80-tih je bio organizator brojnih kulturnih i športskih manifestacija. Jedan je od glavnih inicijatora za pokretanje Filmskog festivala „Palić“ (1991.) danas priznatog Internacionalnog filmskog festivala te Co-producent filma „Suze i njene sestre“, 1993. (TV) redatelja Zorana Čalića sa Milenom Dravić i mladom Martom Keler dobitnicom europskog Oscara – European Film Award u kategoriji: Najbolja europska glumica u sporednoj roli (European Supporting Actress of the Year) za film „Virdžina“, 1991., redatelja Srđana Karanovića.
1990. godine zbog ratnih događaja sa dva sina i suprugom akademskom umjetnicom Matić
Benčik Klarom iseljava se u Hrvatsku. Od 1997. godine boravi u Njemačkoj. Za vrijeme boravka u Njemačkoj je bio organizator mnogih kulturnih i športskih manifestacija. Obnašao je nekoliko funkcija u hrvatskim kulturnim i športskim ustanovama u gradu Stuttgartu, te bavio se i novinarskim radom.
2000. godine pokreće s Njemicom Elvirom Kalke njemačku nakladničku kuću KALKE u Stuttgartu gdje obnaša funkciju urednika biblioteke KALKE koja uz objavu knjiga njemačkih autora objavljuje i knjige hrvatskih autora na njemačkom jeziku.
2001. godine objavljuje u nakladničkoj kući KALKE na njemačkom jeziku filmsku knjigu „Gregory Peck Seine Filme“.
Početkom 2005. s povratkom u Hrvatsku pokreće niz projekata u okviru Udruga Orion, Sapho i Essegg. Urednik je, recenzent i autor pogovora niza knjiga koje su objavljene pri bibliotekama Orion, Sapho, Essegg, K.C. Kalliopa i Judita.
2010. godine UG ESSEGG, Osijek, objavila mu je knjigu „Gregory Peck – Days of Glory, 1944.“
2010. Godine UG ESSEGG, Osijek, objavila mu je knjigu književnih prikaza „Bljesak ovostvarnosti.“
2010. Godine UG HRAST-GUNJA, Gunja, objavila mu je II izdanje knjige književnih prikaza „Bljesak ovostvarnosti.“